27/1 Onsdag

Hej!

jordbavning-information-300x228

Jordbävningsberedskap

Spanien och övriga Medelhavsländer ligger i ett seismiskt aktivt område, här kommer information om vad man bör veta och göra, före, under och efter en jordbävning.

Det flesta har väl hört om jordbävning i havet mellan Marocko och Spanien, nu var denna inte så kraftig att den orsakade några större skador och inga liv gick förlorade. Men mer fatala jordbävningar har förekommit och lär också komma i framtiden. Därför kan det vara en bra ide att vidta förebyggande åtgärder för att minimera riskerna och att veta hur man skall bete sig under och efter själva skalvet.

Svenska ambassaden i Pristina (Kosovo) som också är ett jordbävningsområde har tagit fram information om hur man bör bete sig. Den kommer här:

De flesta större jordbävningar varar 1-2 minuter. När jordbävningen väl börjat har man ofta bara några korta sekunder för att hinna skydda sig. Om en jordbävning skulle bryta ut, är det nödvändigt att agera mycket snabbt.

Före jordbävningen
Tunga föremål och sådana som lätt kan gå sönder bör placeras på de nedersta hyllorna.

Kontrollera att elektriska ledningar, gasledningar och varmvattenberedare är i sin ordning.

Försäkra dig om var huvudströmbrytare för gas, vatten och elektricitet är placerade.

Eventuella sprickor i tak och väggar bör undersökas och repareras.

Skaffa brandsläckare till hemmet.

Under jordbävningen
Om du befinner dig inomhus, sök skydd under ett stadigt bord, till exempel där du kan undgå att träffas av nedfallande skåp, bokhyllor och andra föremål. En tom korridor kan också rekommenderas. Undvik att stå nära fönster som kan krossas och förorsaka glassplitter.

Om en eld skulle bryta ut, släck den så snart som möjligt. Tänk på faran med gasspisar, elektricitet och övriga energikällor. Se till att brandfarliga föremål förvaras på en säker plats. Det är oftast de efterföljande bränderna som leder till en större katastrof i samband med en jordbävning.

Rusa inte utomhus i panik utan vänta på ett lägligt tillfälle att lämna bostaden. Hänsyn får tas till husets stabilitet, grundvalar och kondition samt risken för nedfallande föremål utomhus, t.ex. fönsterglas och skyltar.

Använd trappor. Använd aldrig hissen under en jordbävning.

Planera i förväg hur du på snabbaste sätt skall kunna ta dig ut om du t ex inte kan få upp ytterdörren.

Om du befinner dig utomhus, så försök att skydda ditt huvud mot nedfallande föremål, väggar och ledningsstolpar, etc. En öppen plats är att rekommendera.

Om du befinner dig i en bil, så stanna omedelbart vid vägsidan och bli kvar i bilen för skydd. Undvik att parkera under broar och viadukter som kan störta ned.

Knäpp på lokalradion för att få information.

Efter jordbävningen
Var förberedd på eventuella efterskalv som kan åstadkomma ytterligare förödelse.

Om gasledning skadats, öppna fönster och stäng av huvudströmbrytaren.

Om elledningen skadats, stäng av huvudströmbrytaren.

Undvik skadade byggnader som lätt kan rasa och iakttag största försiktighet om du måste gå in i dem.

Följ via radio och TV de evakueringsinstruktioner som ges av lokala myndigheter. (Megafon)

jordbavning-1906Jordbävning i San Fransisco 1906

Den stora jordbävningen i San Fransisco 1906, bränderna som uppstod förstörde praktiskt taget hela staden, 25.000 fastigheter förstördes och 250.000 människor blev hemlösa. Antalet dödsoffer är lite mer osäkert men det beräknas till mellan 400 och 700 personer. Foto: Wikimedia Commons.

*******************************************************************

Helt otroligt! 

L3Rvb2xzL3Bob3RvYWxidW1fdmlldy9jdXN0b21lci9pbWcvNzU1OS9tZWRpdW0xLzc1NTk3MS5qcGcvQ3JvcC8_eD0wJnk9MCZ3aWR0aD01NjcmaGVpZ2h0PTM1MA

José Manuel Dolón
Denna ordföranden jobbar utan lön. Kommunen sparar stora summor.

TORREVIEJA
Da José Manuel Dolón (De Grønne) tiltrådte som ordfører 13. juni kom han med den oppsiktsvekkende nyheten at han ikke ville ta i mot lønn fra kommunen. Dolón mente han kunne leve godt på pensjonen sin. Nå legger han fram tallene og forteller hvor pengene han må motta har gått og hvor mye kommunen sparer.
Selv sier ordføreren i at kommunen og innbyggerne nå vil spare hele 70.000 euro i året, sammenlignet med hva tidligere ordfører Eduardo Dolón (PP) hadde i lønn.
Som ordfører mottar han obligatorisk godtgjørelse for møtevirksomhet og representasjon i styrer, også disse pengene avstår ordføreren fra. Etter at skatten er betalt, er pengene donert videre til forskjellige organisasjoner, blant annet Caritas, sitt eget parti De Grønne og Greenpeace.
Her snakker vi vel om en mann som ikke har gått inn i politikken for å berike seg? (Vikingposten)

IMG_4606

Idag är det onsdag och då är det marknad i La Mata.

Hoppas ni får en fin fin dag!

Kram!

Detta inlägg publicerades i Info om Torrevieja, Jordbävningsberedskap, Okategoriserade, Viktigt!. Bokmärk permalänken.

6 kommentarer till 27/1 Onsdag

  1. Ditte skriver:

    Detta med jordbävningar är så läskigt, men inget man alls kan påverka utan bara ta till sig hur man kan skydda isg på bästa sätt. På många hotell i Californien, KIna, Japan och överiga platser i världen där risken för jordbävning är hög finns liknande info på hotellrummen och dte är jättebra.
    Och det kan behövas för många resenärer spm beöker områden som är utsatta för jordbävningar, tsunami, orkaner , översvämningar, laviner och annat har många gånger inte själv tagit reda på hur nman ska göra eller vad om olyckan är framme.
    Vi känd ju av ett skalv här i Torre i våras och jag har upplevt det även i Peking och i San Francisco.
    Och en orkan hamnade vi i på ön Hainan i södra KIna och det var verkligen läskigt då allt surrades fast och det var utegångsförbud.
    Så visst är det bar att vara påläst.
    Kram från oss och Torre där solen nu tittar fram efter lite regn på morgonen.

    Gilla

    • torrebloggen skriver:

      Ja usch ja, vi får verkligen hoppas att vi slipper uppleva dessa kraftiga jordskalv. Samtidigt är det ju väldigt bra att veta hur man skall bete sig under och efter själva skalvet. Det är ju jättebra att hotellen informerar sina gäster om detta. Dessa naturkatastrofer är så hemska.
      Förstår att du tyckte det var läskigt med orkanen på ön Hainan.
      Ja man kände verkligen av skalven i Torre förra året.
      Regn i Torre, det var ju ovanligt – men så skönt att solen tittade fram igen.
      Här har det nyss slutat regna och nu är det nästan 7 plusgrader ute.
      Kram!

      Gilla

  2. Lena i Wales skriver:

    Jag hörde att det skakat i närheten av Malaga och det gör det ju lite då och då, skakar till lite, men denna verkar varit större.
    Tack för tipsen! Av stor nytta!

    Gilla

    • torrebloggen skriver:

      Ja det är läskigt med dessa jordskalv. I morse kom det visst ett nytt kraftigt efterskalv där nere som uppmättes till 4,7. Ja det är alltid bra med lite information om hur man ska bete sig vid en jordbävning. Här i Torre är det rätt så vanligt med jordskalv lite då och då.
      Ha det så bra!
      Kram!

      Gilla

  3. Stig skriver:

    Bra med rekommendationer vad jag ska göra/tänka på vid en jordbävning ……… men det är ruskigt att inte veta hur huset är konstruerat för att stå emot en jordbävning. Känner mig inte helt trygg med spansk byggnadskonst.

    Gilla

    • torrebloggen skriver:

      Nej tyvärr har man ju ingen aning om hur säkra våra hus är vid ett riktigt kraftigt jordskalv.
      Trots allt är det bra veta hur man skall bete sig under och efter själva skalvet.
      Men vi får verkligen hoppas att vi aldrig kommer att få uppleva dessa enormt kraftiga jordskalv så länge vi lever.
      Hälsa Karin!
      Kram!

      Gilla

Lämna en kommentar