27/2 Lördag….

Hej!

12742426_1196146587082084_193931855001785782_n

Godmorgon!

dia-de-andalucia-300x200

I morgon den 28 februari är det “Día de Andalucía” som är den autonoma regionen Andalusiens dag, den är helgdag i hela Andalusien.

Faktum är att Andalusiens dag firas mer högtidligt än nationaldagen “Día de la Hispanidad” den 12 oktober. Dagen brukar firas med att familjerna gör utflykter, restaurangbesök mm. Kommunerna anordnar dessutom olika festligheter med sång, dans och utställningar.

Grunden till det hela är att man firar den folkomröstningen som gjordes den 28 februari 1980 där väljarna röstade för den lagen som gjorde Andalusien till ett autonom region i Spanien.

Tänk också på att eftersom Andalusiens dag i år infaller på en söndag så är mycket stängt på måndagen. Seden att ha en kompensationsledig dag eftersom helgdagen infaller på en söndag håller i och för sig på att luckras upp. Men det är fortfarande många företag som håller stängt på måndag efter helgsöndag, då det kan vara förnuftigt att göra nödvändiga inköp på fredag / lördag. Vad jag tror mig veta så håller Mercadona stängt på måndag medans de flesta Lidl har öppet, alla banker är också stängda. (Megafon)

andalusisk-karta-1024x645 kopia

pass-sverige-210x300

Så här bra är ditt pass!

Senaste visa indexomdömet för 218 olika länders pass avslöjar nu vilka pass som ger mest frihet åt resenärerna och vilka som ger mycket få resmöjligheter. Enligt Henley & Partners visumrestriktionsindex som rankar passen efter hur många länder man kan resa visumfritt till så ligger det Tyska passet bäst till. Det ger invånarna fritt tillträde till 177 länder, det petar därmed ner förra årets etta Storbritannien till en delad tredjeplats.

På andra plats kommer det Svenska passet som ger fritt tillträde till 176 länder.

På delad tredjeplats i listan över världens mest kraftfulla pass kommer Spanien, Frankrike, Finland,Italien och Storbritannien, de har fritt tillträde till 175 länder.

På fjärde plats återfinns Belgien, Danmark, Nederländerna och USA.
Femte plats besätts av Österrike, Japan och Singapore.
På sjätteplatsen hittar man Kanada, Irland, Luxemburg, Norge, Portugal, Sydkorea och Schweiz.
Förenade Arabemiraten är det bästa passet i Mellanöstern och Nordafrika, det tillåter sina medborgare att fritt åka till 122 länder utan visum, globalt ligger det på 38 plats.

Om man tar en titt på bottenskiktet så ligger fortsatt Afghanistan på sista plats, följt av (nedifrån räknat) Pakistan, Irak, Somalia och Syrien. (Megafon)

hm_spanien

H&M öppnade förra året 13 nya butiker i Spanien. Foto: Mats Björkman

Bra år för H&M i Spanien. Den svenska textilkedjan H&M ökade förra året sin omsättning i Spanien med elva procent. H&M noterade 2015 sin bästa totala resultat någonsin och Spanien var en av kedjans bästa marknader. Under året öppnades 13 nya butiker i Spanien och det fanns vid årsskiftet sammanlagt 165. Spanien är H&M:s åttonde största marknad. (Sydkusten)

12472531_545042675655355_2561292670467113194_n

Vinprovning

Missa inte vårens första vinprovningstillfälle på Más Amigos Kansli i Torrevieja.                     Den 3 mars kl.18:00 kommer Christian Mattsson från Gassås och gästar oss för att ta oss på en resa genom fyra distrikt i Spanien.
För mer information och bokning: http://www.masamigos.com/sv/evento/vinprovning-en-resa-genom-4-distrikt-i-spanien

Bruce_Springsteen-300x265foto Wikimedia Commons.

Bruce Springsteen till Spanien

Bruce Springsteen och E Street Band bekräftade i förra veckan datumen för deras kommande Europaturné, turnén sparkar igång i Barcelona den 14 maj.
Det blir bara tre konserter i Spanien. I Barcelona den 14 maj på Camp Nou, som följs av      San Sebastián den 17 maj på Estadio de Anoeta och Madrid den 21 maj på Estadio Santiago Bernabéu.
Biljetter
Biljetter kommer bara att finnas tillgängligt online, och det kommer bara att bli tillåtet att köpa sex biljetter per inköpstillfälle. Biljetterna kan köpas exklusivt på:

doctormusic.com, ticketmaster.es, fnac.es, carrefour.es och halconviajes.com.

Biljetter ger allmänt tillträde till golvet och reserverade sittplatser på läktaren. Biljettpriser för reserverade platser kommer att variera från 65 till 115 euro, och GA biljetter på golvet kommer att kosta 80 euro (bokningsavgifter ingår ej).
Biljettsläpp
* Barcelona, tisdagen den 1 mars klockan 10:00
* San Sebastián, fredagen den 4 mars klockan 10:00
* Madrid, tisdagen den 8 mars klockan 10:00
E_Street_Band-1024x421Bruce Springsteen och E Street band, foto: Manuel Martinez Perez.

I USA har varje konsert spelats in, mixats och därefter släppts exklusivt på Live.BruceSpringsteen.net för nedladdning i HD format samt CDs. Det kommer att bli samma förfarande här i Europa. (Jonny Erixon)

934020_1194562077240535_3304799684621124214_n

Ha det så bra idag!

Skärmavbild 2016-02-19 kl. 23.56.15 kopia

Kram!

Detta inlägg publicerades i Allmän info, MásAmigos + hyrbil, Okategoriserade, Shopping, Viktigt!. Bokmärk permalänken.

22 kommentarer till 27/2 Lördag….

  1. farfar hebbe skriver:

    Mors.Ja rackarns så kyligt det blev idag..Men min himmel är lika blå som din..Senare blir det melodikrysset..Sen ska jag försöka följa sonhustrun på nätet,hon ska åka tjejvasan idag..Haé Kram.

    Gilla

    • torrebloggen skriver:

      Hoppas det blev lite varmare under dagen, här blev det några plusgrader.
      Oj det var bra länge sen jag lyssnade på melodikrysset.
      Strongt gjort av sonhustrun att åka tjejvasan.
      Ha en bra kväll!
      Kram!

      Gilla

  2. Ama de casa skriver:

    Ja, dom där lokala och regionala helgdagarna är ganska förvirrande, faktiskt. Kommer över en när man minst anar det… 😉 Tur att vi har lämnat Andalucía, så vi slipper drabbas av stängda affärer… 😀

    Gilla

  3. Preciosa skriver:

    Hej Carina!
    Fina bilder och bra info! I dag har jag minus 1 gr och sol!
    ¡Hasta luego! Kram P ♥

    Gilla

  4. Ami skriver:

    Önskar er också en riktigt trevlig helg!
    Kram

    Gilla

  5. ditteakker skriver:

    God förmiddag! Solen strålar här i huvudstaden från en klarblå himmel och det är vår i luften. Jätteskönt! INte så varmt, men riktigt behagligt på balkongen med en jacka på.
    Ja, visst är vårt svenska pass fantastiskt! Vi har ju använt det tll att resa i och till många länder. Visserligen har man ibland behövt visum till en del länder men med ett svenskt pass går det i vårt tyckee väldigt smidigt att få dessa.
    ”Bossen” såg jag i Göteborg och det var en upplevelse utöver det vanliga. Verkligen! Så jag avstår Barcelona.
    Önskar er en fin resa och trevlig vistelse.
    Och vi drar snart på en längre resa men kommer tillbaka till Torre i april igen.
    Kramar från oss båda.

    Gilla

    • torrebloggen skriver:

      Välkomna hem!
      Ja här har det varit fint och soligt vinterväder hela veckan.
      Ja vårt svenska pass fungerar verkligen riktigt bra.
      Men vi brukar använda det nationella passet, enkelt och smidigt att ha med sig.
      Det skulle vara kul att bila upp till Barcelona och kolla på ”Bossen” och sen på formel 1 dagen efter. Men det finns ju massor man vill göra…
      Kommer ihåg att du höll på och planerade en längre resa, så det ska bli kul att se…..
      Tack, det ska bli skönt att komma ner till Torre igen.
      Trevlig helg!
      Kram!

      Gilla

  6. Ann-Kristin skriver:

    Tack än en gång för all info!
    Vinprovningen hade varit skoj att vara med på.
    Kram/A-K

    Gilla

  7. Lena i Wales skriver:

    Intressant info ang Dia de Andalucia.
    Ja, är det helgdag på en helgdag brukar nästa dag var helgdag. Det finns ju så många lokala helgdagar i Spanien och många helgonhelgdagar också. Inte lätt att hålla reda på alla!
    HM ser man mer och mer i Spanien. Konstigt, men när jag ser något svenskt tickar det till lite extra i mitt svenska hjärta.
    Ha en trevlig helg!

    Gilla

    • torrebloggen skriver:

      Tack, ja det är inte lätt att hålla reda på alla de spanska lokala och regionala helgdagarna.
      Känner igen mig i det du skriver om att man reagerar lite extra på när man ser något svenskt utomlands.
      Hoppas ni får en trevlig helg!
      Kram!

      Gilla

  8. A-C skriver:

    Vill också önska er en trevlig helg o tack för all info! Idag blåser det ordentligt. När vi tidigare idag gick till Habaneras o Lidl var det medvind men tillbaka var det en mindre trevlig motvind. Snart ses vi igen. Kram till er fr oss

    Gilla

    • torrebloggen skriver:

      Tack ska du ha! Ja jag läste om att våren skulle ta en liten paus i helgen och det skulle bli blåsigt, e.v lite regn och 4-5 grader kallare. Men till veckan kommer våren tillbaka. Det känns skönt att komma ner till lite värme igen, även om vi haft ett jättefint vinterväder här hemma.
      Ska bli kul att ses igen!
      Kram!

      Gilla

  9. farfar hebbe skriver:

    Kväller..Jag pratade med Erika straxt efter det hon gått i mål,hon var både stolt och glad,hon sover över i Mora i natt,kör hem till Sunnersta i morgon,är nog lite stolt jag å..
    Har kollat på Mellon,,för mig kan Molly Sandén få ta hem hela tjottabalunsen..Haé Kram.

    Gilla

  10. farfar hebbe skriver:

    Morsning..Idag verkar det som jag ska få en jättefin dag,ser en klarblå himmel,ute har det ljusnat och solen börjar visa sig,,-4,1 just nu..Haé Kram.

    Gilla

  11. farfar hebbe skriver:

    Ja det är inte lätt att se hur mycket en hög med mynt är,när det inte finns någon referens att se på..Hoppsan,då kommer du att vakna till ett betydligt skönare väder i morgon bitti.Hoppas du/ni får en skön fin Spanientripp..Haé Kram.

    Gilla

Lämna en kommentar