15/7 Lördag Torre del Moro, Nils Göbel, Bröllopsfotografer…16/7 regional fiesta

Hej!

Igår åkte vi till Torre del Moro för att vara med på ett bröllop…..

Statyn föreställer Nils Göbel, som var den första utländska invånaren i Torrevieja.

Torre del Moro

Torre del Moro ligger vid Cabo Cervera, cirka fem kilometer från centrum av Torrevieja vid kustvägen mot La Mata några hundra meter från kusten.

Dess form är cirkulär och det är byggt med frimureri (avser arbete som utförs med ojämna stenar tillsammans med murbruk som är en blandning av kalk, sand och vatten). Det har genomgått flera restaureringar genom historien, varav en som gjordes 1960 och en 1994.

Den första restaureringen gjordes för att återfå den ursprungliga konstruktionen, som hade en spiraltrappa för att nå den övre delen. 1994 restaurerades tidigare lämningar och det byggdes ett krenelerat torn (krenelerat betyder eller hänför sig till formen, av typen krona, som har inretts på toppen av tornet), vilket framhäver tornet som en symbol för staden Torrevieja.

Tornet förklarades som skyddat kulturminne 1985. (Wikipedia)

 Saltproduktionen i Torrevieja har använt sjöfarten som ett vanligt transportmedel. Man lastade godset i La Mata och därefter i viken Cornuda, känt som Saltepoken. Tornen för övervakning och försvar var en del av den kustnära infrastrukturen i området Cabo Cervera. De viktigaste var det i Torrelamata som ger namn åt socknen Torrevejense och Torre-Vieja, (gammalt torn) som låg nära viken Cornuda och som gav namnet till staden Torrevieja.

Ursprunget till detta system av torn är inte exakt daterat, men det är känt att under år 1312 bemyndigade Jaime II borgmästaren i Orihuela att bygga ett vakttorn på Cabo Cervera, men det är inte känt om tornet som restes år 1320, byggts på ett tidigare eller om man byggt ett helt nytt.

Bredvid detta torn skulle finnas en liten grupp soldater som tillsammans med kustbevakningen skulle skydda tornet och dess omgivning.

1378 anfölls tornet av två muslimska galärer, och man behövde kalla in hjälp från militären i Orihuela för att slå tillbaka attacken. Det spelade även en roll i kriget mellan de nuvarande provinserna Castilla och Aragón. (Wikipedia)

Lilla gröna turisttåget går ända upp hit till Torre del Moro, sen vänder tåget och tuffar tillbaka ner till stan.

Vi hade fått i uppdrag att fotografera när ……

Carin & Velo gifte sig!

Stort tack för att vi fick vara med!

Trevlig helg!

Kram!

Uppdatering!

Söndag 16 juli

Idag firar man Virgen del Carmen som är en Regional fiesta i Torrevieja

Kl.8: en mässingsorkester drar runt på stadens gator för att väcka befolkningen

Kl.9: regatta för latinsegel

Kl.11.30: cucaña med priser: det gäller att nå en röd halsduk, fäst ytterst på en 5 m lång såpad stång, antingen lodrät, eller vågrät, stickande ut över vatten.

Kl.12.30: tävling med hemmagjorda flytetyg

Kl.19.30: högmässa i Stora kyrkan med José Hódar-kören och särskilt riktad till fiskarena.

Den följs av Magna Procesión till musik av UMT med följande färdväg:
Stora torget-Concepción-Paseo Vista Alegre-fiskhamnen, där jungfrun Virgen del Carmen förs ombord på båten Nuevo Pedro y Loli för en rundtur i hamnen. Vid återkomsten sjunger José Hódar-kören Salve Marinera till ackompanjemang av UMT. Processionen fortsätter via Waldo Calero (vid vattenfallet) -Chapaprieta-Caballero de Rodas till Stora kyrkan. (Aktiv i Torrevieja)

Virgen del Carmen är en av många benämningar på Jungfru Maria och har sina rötter från gamla testamentet då den åldrande profeten Elias blev en eremit på Karmelberget ”Monte Carmelo”. Enligt traditionen överräckte Jungfru Maria det bruna skapularet (ett sorts förkläde) till den engelske karmelitmunken Simon Stock söndagen den 16 juli 1251. Hundratals år senare då pilgrimer följde i profetens fotspår bad de om beskydd under resan från ”Vår fru av berget Karmel”, det ledde senare till Virgen del Carmen och de festivaler som nu firas.  (Svenska Magasinet

Detta inlägg publicerades i Bröllop, Helgdagar i Torre, Nils Göbel, Okategoriserade, Torre del Moro. Bokmärk permalänken.

12 kommentarer till 15/7 Lördag Torre del Moro, Nils Göbel, Bröllopsfotografer…16/7 regional fiesta

  1. marga skriver:

    Intressant med info om Torre del Moro. Åkte med lilla tåget för några år sedan. Roligt! Kan tänka mig att åka igen! Också intressant med Nils Göbel och hans bosättning i Torre. Bra att du blev anlitad som fotograf vid bröllopet. Fina bilder och bröllop är ju alltid trevligt! Kram!

    Gilla

    • torrebloggen skriver:

      Tack, ja det är jättefint där uppe vid Torre del Moro!
      Det är ju ett himla mysigt ställe att gifta sig på och det var så kul att få vara med om deras vigsel. Lilla tåget har vi faktiskt aldrig åkt, kanske dags för en tur till hösten.
      Trevlig helg!
      Kram!

      Gilla

  2. Carin Hietapakka skriver:

    Äntligen fick vi träffa er som vi hört så mycket om! Jättekul att ni kom och ni tog så fina bilder på oss! Hade vi vetat att tåget gick förbi Torre del Moro så hade vi tagit en tur efter bröllopet. Intressant om Nils Göbels, statyn såg vi på väg till Torre del Moro, hann inte läsa inskriptionen dock.
    Kram från Velo och Carin

    Gilla

    • torrebloggen skriver:

      Hej Carin! Vad roligt att du tittade in hos mig!
      Tack för din fina kommentar! Det var jättekul att vi äntligen fick träffa er.
      Stort tack för att vi fick vara med på ert fina bröllop!
      Ja det hade nog varit en mysig liten ”bröllopsresa” med tåget!
      Nu vet du lite mer om statyn!
      Vi hörs och ses!
      Kram från Carina & Horst

      Gilla

  3. skåningen skriver:

    Så trevligt att ni fick vara med på bröllopet!
    Kram!

    Gilla

  4. Preciosa skriver:

    Tack för fina bilder och info. Speciellt på mina vänner Carin och Velo!
    Kramar !! P ♥♥

    Gilla

    • torrebloggen skriver:

      Tack, det var så kul att äntligen få träffa Carin & Velo!
      Det var ett jättefint bröllop! Sen är det ju så vackert där vid Torre del Moro.
      Verkligen en perfekt plats att gifta sig på.
      Ha det så bra!
      Vi hörs!
      Kram!

      Gilla

  5. Ditte skriver:

    Torre del mOroområdet är så fint och vi passerar ofta där när vi går eller cyklar till La Mata. Roligt att vara med här när Carin och Velo gifte sig för platsen är ju så vacker.
    Kram och trevlig ny vecka.

    Gilla

    • torrebloggen skriver:

      Ja det är väldigt fint där uppe vid tornet! Det var jättekul att vi fick vara med på Carin & Velos bröllop, för det var en sån vacker vigsel.
      Tack detsamma!
      Kram!

      Gilla

  6. farfar hebbe skriver:

    Kväller..Kul att ni fick vara med på blöllopet,,även kul att lära lite om första svensken på orten..
    Ja nu är det vardag för mig igen..Haé Kram.

    Gilla

    • torrebloggen skriver:

      Kväller…. Ja det var jättekul att få vara med på bröllopet! Så vacker miljö att gifta sig där vid tornet. Ja Göbel var tydligen väldigt omtyckt eftersom kommunen fixade en staty.
      Härligt med vardag igen! Här håller vi på och packar för vi åker hem i morgon.
      Ha det så bra!
      Kram!

      Gilla

Lämna en kommentar