15/1 Tulpanens dag

Hej!

Den 15 januari varje år firar vi Tulpanens dag!

images

Tulpaner – årets första vårtecken.

Tulpaner har länge varit vår mest populära snittblomma. I slutet av 60-talet började tulpaner säljas i buntar i livsmedelsbutikerna. Det blev starten på en tulpanförsäljning som per capita till och med slår tulpanlandet Holland. Det är svårt att få ett entydigt svar på varför just tulpanerna blivit så enormt populära.

tulips-708410__180

Kanske beror det på den långa, mörka årstiden vi har i Norden. Kanske kan det vara den mångfald av färger och även former som tulpanerna bjuder på. Kanske beror det på lättillgängligheten. Tulpaner säljs på många olika platser, i blomsteraffären, i mataffären, på bensinmacken och på torget.
Lökarna kommer från Holland i augusti-september. I Sverige finns det ca 250 odlare som producerar 120 miljoner tulpaner under vårvintern.

tulips-744054__180

Och nu är de här, fräscha, frasiga och färgglada. I mitten av januari börjar den stora tulpanruschen i Sverige. Vi köper tulpaner som aldrig förr. Varje dag fram till påsk säljs drygt en miljon tulpaner i Sverige. Det gör 130 miljoner tulpaner under säsongen januari-påsk och det är vi världsbäst på.

flower-bouquet-938049__180

Tulpansortimentet är mycket stort. Det finns nästan 6000 olika tulpansorter i världen. I Sverige kan vi under vårmånaderna hitta ca 400 olika sorter.                                                         (info från Blomsterfrämjandet)

tulips-1002203__180Tulpanbilderna är från Pixabay

L3Rvb2xzL3Bob3RvYWxidW1fdmlldy9jdXN0b21lci9pbWcvMzA0Mi9zbWFsbDMvMzA0MjYxLmpwZy9Dcm9wLz94PTAmeT0wJndpZHRoPTM5NiZoZWlnaHQ9MjQ0

Dessa städer är mest sårbara vid ett kraftigt jordskalv 

En studie ved Universidad Politécnica i Valencia slår fast at Torrevieja, Elche, Crevillente og Orihuela er blant de stedene som vil bli hardest rammet om et kraftig jordskjelv skulle inntreffe.

Et jordskjelv tilsvarende 7 på Richters skala vil ifølge undersøkelsen føre til alvorlig skade på 30 prosent av boligene i Torrevieja.

For Elche, Orihuela og Crevillente anslår man at 22 prosent av bygningsmassen vil få store skader.

Her i Valencia-regionen mener Universidad Politécnica at 13 prosent av boligene i Alicante vil få store skader, i Valencia opererer man med åtte prosent, mens i Castellón er tallet bare 0,2 prosent.

Det konkluderes også med at 58 prosent av bygningsmassen i regionen vil få moderate eller ingen skader av et så kraftig jordskjelv. (Vikingposten)

L3Rvb2xzL3Bob3RvYWxidW1fdmlldy9jdXN0b21lci9pbWcvNjUxNS9tZWRpdW0yLzY1MTU1MC5qcGcvQ3JvcC8_eD0xMCZ5PTAmd2lkdGg9NjIwJmhlaWdodD0zNTA

Nu kommer ”vintern”
Temperaturen faller kraftigt – och det blir regn.

Vårtemperaturene vi har vært velsignet med i lang tid er historie. Det blir kaldere, og mange steder har temperaturen allerede falt syv grader her i Valencia-regionen.

Her i Torrevieja ser det ut til at det blir både vind og regn allerede fredag. Da faller temperaturen til 14 grader og minimumstemperaturen dropper til fem grader.

Selv om regnet gir seg på fredag ettermiddag, stiger ikke temperaturen. Det betyr 14-15 grader gjennom helgen og utover neste uke.

Nord på Costa Blanca blir det både kaldere og mer regn. I Alfaz del Pi blir det faktisk et par minusgrader natt til lørdag. Kvikksølvet vil neppe gå noe over 11-12 grader på dagtid.

Og det kan bli mye regn på fredag, kanskje tett på 30 mm i løpet av dagen. (Vikingposten)

12512540_949974258383776_5950679817160907062_nMan blir nästan sugen på ett dopp. Foto: Turismo det Torrevieja

12002838_902178969829972_6392585580682249479_n kopiaDet är ju fredag idag och då är det ju marknad som vanligt i Torrevieja.

KRAM!

Annons
Detta inlägg publicerades i Jordskalv, Okategoriserade, Temadagar, Vintertid. Bokmärk permalänken.

10 kommentarer till 15/1 Tulpanens dag

 1. Ama de casa skriver:

  Nja… Riktigt som vanligt är det inte på marknaden. Ovanligt tunnsått – på grund av just regnet… 🙂

  Gilla

 2. Ingrid skriver:

  Hej Carina
  Ja tulpaner är väldigt vackra, synd att jag aldrig fick dom att hålla mer än några dagar, när jag köpte hemma i Svedala. Usch jordskalv, det skulle bli mycket stenhögar här i Torre då, bara att hoppas att det inte händer.
  Idag regnar det för ovanlighetens skull, men kanske det upphör i em. Det blir så halt på trottoarerna, så man får vara försiktig om man går ut.
  Kram/Ingrid

  Gilla

  • torrebloggen skriver:

   Hej Ingrid!
   Ja det är synd att man inte kan få tulpanerna att hålla lite längre. Jag var tvungen att googla lite efter din kommentar och hittade detta tips på ”blomstermakeriets” hemsida:

   1. Köp kvalitet! Handla inte tulpaner där stjälkarna eller blommorna känns mjuka. De ska vara, spänstiga och frasiga.
   2. Köp inte för knoppiga tulpaner. Blomman ska inte vara helt grön, man ska ana dess färg.
   3. Låt tulpanerna vara kvar i förpackningen och ge dem ett nytt RAKT snitt med vass kniv, så att du får en frisk snittyta. Använd inte sax! Sätt nu tulpanerna (med förpackning och allt) i riktigt kallt och djupt vatten och låt dem dra ett par timmar innan du packar upp dem.
   4. Arrangera nu blommorna som du vill ha dem i rikligt med vatten. Vissa gillar att tulpanerna får hänga friare och då passar en vågig tulpanvas bra. Andra vill ha sina tulpaner i givakt och då bör man välja en stramare, lite högre vas som ger tulpanerna stöd. Tulpaner ska inte ha snittblomsnäring! Den som strävar efter så raka tulpaner som möjligt kan följa husmorstipset om att blanda ca 2 tsk potatismjöl i vattnet, stärkelsen hjälper dem att hålla spänsten.
   5. Låter du tulpanerna stå svalt (men frostfritt) om nätterna kommer de att hålla längre. Undvik också att ställa dem nära frukt.
   6. Fyll på med friskt kallt vatten varannan dag och ge dem samtidigt en ny snittyta. Tulpaner växer hela tiden och vill du inte ha dem hängande över vasen behöver du korta dem regelbundet.

   Små jordskalv är ju rätt vanligt runt omkring Torrevieja, men vid ett sånt kraftigt jordskalv som 7 på Richters skalan, då skulle det absolut bli många stenhögar.

   Ja det är verkligen ovanligt att det regnar i Torre. Usch, ja det blir ju så halt på trottoarerna.
   Så ta det försiktigt när du går ut idag!
   Ha en bra dag!
   Kram!

   Gilla

 3. Ditte skriver:

  Tulpaner är härliga och sedan strax före jul har jag köpt varje vecka och de klarar sig nästan en vecka om de är av god kvalité och inte drivits för hårt. Men tyvärr har jag aldrig sett några i Torre , har letat.
  Jordskalv upplevde vi förra året i Torre, huset skakade och i dessa trakter är det ju risk för dem. Har upplevt några kraftiga skakningar i Asien, men då visst jag inte riktigt vad det var. Skönt var då att inte befinna sig i ett höghus.
  Stråland sol i STockholm idag och härligt vinterväder men kallt, -12. En promenad och lunchträff med vänner blev det i alla fall. Och en långlunch!
  Trevlig kväll.
  Kram!

  Gilla

  • torrebloggen skriver:

   Gokväll Ditte!
   Ja det är vackert med tulpaner! Jag tänker nog köpa mig en bukett i morgon, vi får hoppas att de klarar sig några dagar. Aha vem vet, det kanske är sällsynt med tulpaner där nere i Torre. Det finns ju så många olika sorters snittblommor på marknaden.
   Det får vi nog kolla upp när vi kommer ner.
   Ja jordskalvet förra året kommer jag ihåg, jag var i badrummet när huset började skaka.
   Det måste ha varit otäckt med skakningarna i Asien, när du inte visste vad det var.
   Här var det också en härlig och solig vinterdag.
   Lät trevligt med långlunch tillsammans med goa vänner!
   Kram!

   Gilla

 4. Preciosa skriver:

  Hej Carina!
  Ja i dag blev det ingen marknad att tala om. Förmodligen fanns dom flesta stånden på grönsaksgatan för där gör det ju inget med lite blöta 🙂
  Jordbävning bävar man för. Vårt gamla hus har väl också armering men iaf…Läskigt är det.
  Nyare hus armeras med vansinniga mängder järn så dom står nog pall…om inte marken rämnar totalt. Ok, det är farligt att leva 😦
  Kram P ♥

  Gilla

  • torrebloggen skriver:

   Synd att det inte blev någon riktig marknad!
   Ja man har ju upplevt några små jordskalv när man har varit nere i Torre under åren.
   Det är ju rätt så vanligt med jordskalv runt omkring Torrevieja, men man undrar verkligen hur det skulle se ut efter ett sånt kraftigt jordskalv som 7 på Richters skalan. Hoppas vi slipper vara med om detta.
   Det är härligt att leva!
   Kram!

   Gilla

 5. Ann-Kristin skriver:

  Gokväll Carina!
  Har varit barnvakt hela dan. Jag gillar tulpaner ,men lyckas inte hålla dem ok så många dagar.
  Kommer at somna ovaggade i natt efter uppgång 05.45.
  Nattiskramar/A-K

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s