16/3 Onsdag

Hej!

Igår var det tisdag och då brukar man kunna köpa semlor på Matboden. Vi var nämligen så sugna på en semla till kaffet, så vi åkte dit för att ta en fika, men de hade bestämt sig för att sluta med semlor för den här säsongen eftersom det är påsk nästa vecka. Usch, vad tråkigt. Så vi åkte ner till Cura och åt lunch på Deni´s i stället.

IMG_5478 kopiaSkickade ett sms till Preciosa att hon och La Syrra kunde ju komma ner till Cura och ta en fika med oss på Soraya om de hade lust. Vi kommer fick jag till svar….. kul!

IMG_5479 kopia

Vi satte oss på en bänk och väntade. Då kom farbrorn med sin gulliga lilla hundvagn förbi oss där vi satt. När Preciosa och La syrra kom så gick vi till Soraya och fikade. Trevligt!

IMG_5481 kopia

En härlig dag vid stranden!

*************************************************************************

renfe-ave-stor-1024x487
Tågstrejk hotar i påsk.               AVE tåg, Foto: Renfe

Arbetarna på Spaniens nationella järnvägsnät har kallats ut i strejk nästa onsdag, en strejk som avses orsaka maximala störningar för påskresenärerna.

Det är en 23 timmars strejk som fackföreningen CC.OO. har utlyst till onsdagen den 23 mars. Strejken börjar vid midnatt mellan tisdag och onsdag och fortsätter fram till 23:00 på onsdag kväll. Detta är den dagen då många resenärer över hela Spanien påbörjar sina påskledigheter.

Strejken orsakas av att tågoperatören Renfe och Adif det spanska banverket har misslyckats med att fullfölja ett avtal om att anställa fler arbetare. De kom överens om att tillsammans anställa upp till 930 arbetare, något som de inte har kunnat göra. Anledningen är att finansdepartementet och ministeriet för offentlig förvaltning har stoppat hela processen. De har helt enkelt inte skjutit till de pengar som behövs för att Renfe och Adif skall kunna fullfölja åtagandet.

Men fackföreningen CC.OO. är öppen för förhandlingar så hoppet behöver inte anses som ute för att det skall kunna bli en lösning. Förra året var det ett antal punktstrejker och det var planerat till en strejk fredagen före jul, men då kom de överens och strejken avblåstes.

Konsekvenser: Strejkerna innebär inte att alla tåg stannar, myndigheterna har satt upp regler för minimitrafik som inte får underskridas, de är mellan 33% och 75% för partiella strejker. (Jonny Erixon)

klm-boeing-737-300x206KLM Boeing 737 Boeing 737-400 KLM, foto Fryderyka Chopina.

Flera flygbolag öppnar nu nya flyglinjer till och från Alicantes flygplats – Aeropuerto de Alicante Elche, flygplatsen hette ursprungligen El Altet. (Jonny Erixon)

KLM
KLM Royal Dutch Airlines som är det nationella flygbolaget i Nederländerna och är del av Air France-KLM startar upp en sommarlinje mellan Alicante och Amsterdams flygplats Schiphol , med start 4 juli.

Det blir en avgång om dagen och de kommer att använda sig av Boeing 737 med kapacitet på mellan 122 och 164 personer. Nya destinationer för KLM i sommar är dessutom Schiphol – Valencia och Schiphol – Ibiza. Sedan tidigare flyger KLM även till Barcelona, Madrid och Bilbao.

volotea-boeing-717-300x200Boeing 717 2-BL Volotea , foto: Wikimedia Commons.

VOLOTEA
Volotea är ett spanskt lågprisbolag med huvudkontor i Barcelona och de öppnar 2 nya linjer från Alicante den 2 april.

Det blir förbindelser till Frankrike, mellan Alicante – Nantes och Alicante – Bordeaux. Sedan tidigare flyger Volotea mellan Alicante och Venedig samt Alicante – Oviedo. Med de nya två linjerna ökar flygbolaget sin passagerarkapacitet från 19.000 till 57.000 detta året. Förra året fraktade bolaget 15.000 passagerare från Alicante och hade en beläggning på 78%.

Voloteas flygplansflotta består av 19 st Boeing 717-200 och 1 st. Airbus A319, det är meningen att alla Boeingplanen skall successivt fasas ut och ersättas av Airbus A320 family.

*************************************************************************

JET2
Jet2 är ett brittiskt lågprisbolag med säte i Leeds, de flyger idag mellan Alicante och Belfast, East Midlands, Edinburgh, Glasgow, Bradford och Manchester. De utökar nu kapaciteten från 60 till 76 flygningar i veckan och det är en ökning på nästan 27%.

Jet2 flyger idag på 12 spanska flygplatser och kommer i maj att etablera sig på en trettonde flygplats, nämligen Gerona. Kapaciteten mellan de brittiska öarna och Gran Canaria ökar med 41% medan den till Fuerteventura ökar med 38%. Från Palma de Mallorca ökar de från 72 till 86 flygningar i veckan.

Jet2 har Boeing 737-300, 737_300QC, 737-400F, 737-800 samt 757-200. De äldre Boeing 737-300 som de har kommer successivt att bytas ut till nya Boeing 737-800. (text: Jonny Erixon)

Boeing-757-200-jet2Boeing 757-200 Jet2 startar från Leeds Bradford Airport, foto: Wikimedia Commons.

 gasbil
Distributionsbil med gasflaskor från Repsol, foto: Daniel Lobo. I mitten på flaket ser man ett par flaskor med em målad svart ring runt, det är propanflaskor.Gasen blir billigare
Priset på att byta gasflaskor sjunker tisdagen den 15/3-2016 med 5%, det nya priset för en 12,5 kilos butanflaska blir 12,46 Euro inklusive skatter. (Jonny Erixon)
Priset på buteljerad gas bestäms av näringsdepartementet som gör en prisöversyn varannan månad och priset baseras på internationella priser, valutakurser, frakter och råvarupriser. Detta gäller gasflaskor över 9 kg, under den gränsen är prissättningen fri. Prisregleringen gäller heller inte gasflaskor över 20 kg. De nya priserna gäller fram till den 17 maj då nästa revision aviseras. Frånsett en mindre höjning har priset stadigt gått ner sedan toppnoteringen på 17:50 € i maj 2013.
De vanligaste gasflaskorna för hushållsbruk i Spanien är 12,5 kg butan. Men det finns större butanflaskor på 35 kg och dessutom propanflaskor, dessa är normalt sett på 11 kg. Propan används där det behövs ett större effektuttag eller om flaskan måste stå i minusgrader (butan förgasas inte i temperaturer under -0,3).
Lägst pris får man alltid om man byter sin gasflaska på gasleverantörens nederlag, byter man på en bensinstation eller vid deras bilar är det alltid lite dyrare. Om du skall köra med gasflaskor i bilen tänk då på att det är strängt förbjudet att frakta mer än 2 st 12,5 kilos gasflaskor åt gången (reglerna för farligt gods).

Kram!

Annons
Detta inlägg publicerades i Flygbolag, Info om Torrevieja, Okategoriserade, Restaurangbesök, Strand, hav & klippor, Stränderna i Torre, Tåg i Spanien. Bokmärk permalänken.

10 kommentarer till 16/3 Onsdag

 1. farfar hebbe skriver:

  Kväller Tackar och Bockar.Haé bra i värmen.Kram.

  Gilla

 2. farfar hebbe skriver:

  Mors.Ja enligt simklubben har man varit dålig på att dokumentera de förändringar och insatser man gjort,genom åren..Jag har sagt till dom,,skrik till när ni har något på G,,så kommer jag med kameran..
  Idag har jag små vita moln,ser ut som sockervadd,graderna är +4,1 just nu..Haé Kram.

  Gilla

  • torrebloggen skriver:

   Vad bra att simklubben äntligen har kommit på att det är bra att man dokumenterar vad som händer och sker. Härligt att du kunde hjälpa till!
   I morse var det ca +10,2 och på eftermiddagen var det runt +19, sol men lite blåst.
   I morgon är det dags att resa hem igen.
   Trevlig kväll!
   Kram!

   Gilla

 3. Ditte skriver:

  Jättebra med fler bolag som flyger på Alicante. KLM har vi åkt med på en del resor och en mellanlandning i Amsterdam gör oss inget. Det blir bara att byta plan. Jet2 Och volote blir inget alternativ för oss- Men vi gillar ju även Brussel Airlines och de flyger ju från bromma, men kort stopp i Bryssel. Men tiden har vi ju.
  Trist att semlorna var slut. Men det gick ju bra med fikat ändå.
  Ser lite kyligt ut där på stranden men molnen blåser säkert iväg snart.
  Ha det fortsatt bra! Det har vi.
  Kramar!

  Gilla

  • torrebloggen skriver:

   Ja det är toppen att det finns fler bolag att välja mellan.
   Verkligen trist att de hade slutat med semlorna för säsongen.
   Men det var ju trevligt att fika med syrrorna nere på Cura.
   Ja det är synd för det har varit varmt, men det har blåst och varit soldis efter lunch i 2-3 dagar nu.
   Men idag satt vi i lä i solen och fikade på Rosaleda, jättehärligt!
   Kram!

   Gilla

 4. Preciosa skriver:

  Gomorron Carina!
  Han med hundvagnen är för rolig…den ser olika ut varje gång man ser den…Han dekorerar den och har sig 🙂 Tack för fikasällskap! Ja i går också 😀
  Få se i dag om det blir sol….Tror det.
  Billig gasen blir då…5E billigare än när jag hade en ”estufa” 🙂
  Kram P ♥

  Gilla

  • torrebloggen skriver:

   Ja det var kul och titta på hundarna när de hoppade i och ur vagnen lite då och då.
   Javisst blev det sol idag med. Tack för fikasällskapet idag igen.
   Nej ingen gas här inte.
   Vi hörs!
   Kram!

   Gilla

 5. Ama de casa skriver:

  Vi var in en sväng på Matboden igår, men köpte inget.

  Bra med fler direktflyg till och från Alicante 🙂

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s