8/7-11/7 Semester

Hej!

IMG_6364 kopia

Vart är vi på väg….

IMG_6365 kopia

Jo till Alicante flygplats…..

IMG_6367 kopia

för att åka på lite semester

IMG_6369 kopia

IMG_6373 kopia

Vi tog flyget till Barcelona…..

IMG_6374 kopia

där vi träffade våra två söner, Rickard och Daniel, som också ville ha lite semester

IMG_6375 kopia

Plaça de Catalunya (ibland Plaça Catalunya) är ett torg i de centrala delarna av Barcelona, Spanien. Torget, som är beläget mellan den gamla staden och 1800-talsstadsdelen Eixample, är med sina drygt 5 hektar det största i Barcelona.

IMG_6460 kopia

Dess centrala läge har gjort det till Barcelonas naturliga centrum, och från torget utgår stadens mest kända boulevard La Rambla. Andra viktiga gator som utgår från torget är Passeig de Gràcia, Rambla de Catalunya och Avinguda del Portal de l’Àngel. Alla tre hör till stadens viktigaste affärsgator.

IMG_6383 kopia 2

Torget tillkom 1902 och anlades på mark som tidigare upptagits av militära kaserner i anslutning till stadens ringmurar. Dessa hade rivits redan på 1850-talet men utan att någon efterföljande urbanisering av marken tillåtits.

IMG_2327 kopia

Inför 1929 års världsutställning byggdes torget om och fick sitt nuvarande utseende. Torgets utformning togs fram av Josep Puig i Cadafalch för att senare kosmetiskt modifieras av en regimvänlig arkitekt. (Wikipedia)

IMG_2326 kopia

Väldigt lätt att se hur många grader det var på den här termometern

IMG_6376 kopia.JPG

Efter den ”långa” resan passade det väldigt bra med lite mat…

IMG_6378 kopiaPizzan var supergod!

IMG_6380 kopiaRamblan sett från hotellets balkong

La Rambla (officiellt och ibland även på svenska Les Rambles , ”ramblan”, är en bred boulevard i Barcelona i Spanien. Gatan sträcker sig genom Ciutat Vella, från Columbusmonumentet i hamnen upp till Plaça de Catalunya. Den tolvhundra meter långa gatan är Barcelonas mest bevandrade och används till allt möjligt.

IMG_6459 kopia

La Rambla har fått sitt namn efter det arabiska ordet ramla som betyder flodbädd. Namnet började användas i katalanskan i samband med att Jakob I av Aragonien erövrade Valencia på 1230-talet[källa behövs]. I äldre bevarade skrifter från 1000-talet bar den den katalanska benämningen arenys (latinets areneus) – sandmark.

IMG_6458 kopia

Det som är dagens La Rambla var länge ett avrinningsdike från Collserolabergen som vid häftiga skyfall fylldes med vatten. När Barcelona under Romarriket växte till en mindre stadleddes stadens avlopp ut i diket som senare döptes om till Cagalell – bajsvägen. Under 1300- och 1400-talen byggdes diket om till avlopp, och benämningen La Rambla dyker för första gången upp i en krönika skriven 1440[källa behövs].

IMG_7107 kopia 2

Canaletes-fontänen, som i den nuvarande utformningen kom till 1888.
Den nya ytan som därmed frigjordes mellan stadsmuren och förstaden (raval, idag stadsdelen El Raval väster om Barri Gòtic) blev snabbt populär bland Barcelonaborna som av stadens styrande uppmanades att använda La Rambla för att ta sig ner till hamnen. I skriftliga källor beskrivs hur vagnar, kärror, köpmän, försäljare, bönder, djur, tiggare, skojare, uppklädda flanörer och stadsbor trängdes på La Rambla som snabbt blev ett av stadens kommersiella huvudstråk kantat av marknadsstånd. Samtidigt anlades ett antal kloster längs med gatan varav flera fått ge namn åt dagens delsträckor av La Rambla (Sant Josep, Caputxins, Santa Mònica).
500px-22136_planol_de_la_Rambla_1807
Stadsplan över La Rambla från 1807.
Barcelonas stadsmur revs 1704, och på dess plats kom från slutet av 1700-talet en bredare boulevard att bit för bit ta form. Det arbetet slutfördes inte förrän en bit in på andra halvan av 1800-talet. Under 1800-talet anlades ett antal kända byggnader längs med La Rambla, därav operan Liceu (1847[6]) och den nuvarande versionen av Canaletes-fontänen (1888). Gatans plataner började planteras 1859, och vid samma tid uppstod den utbredda blomsterförsäljningen längs delar av ramblan.

IMG_7110 kopia 2

Les Rambles
Namnformen Les Rambles (spanska: Las Ramblas), det vill säga pluralformen, kommer av att La Rambla egentligen utgörs av flera sammanlänkade boulevarder. Dock används alltid singularformen La Rambla i alla officiella sammanhang.

IMG_7112 kopia 2

380px-Spain.Barcelona.Les.Rambles.svg

De olika delarna av ”ramblan”, inklusive den inofficiella förlängningen ut i havet. På bilden syns de två metrostationerna utefter La Rambla – Catalunya i norr och Liceu i mitten av sträckningen. Strax väster om Rambla de Santa Mònica finns dessutom stationen Drassanes.
De fem sammanlänkade boulevarderna är:

IMG_6456 kopia

Canaletes är den första delen av La Rambla när man kommer uppifrån Plaça de Catalunya. Namnet hör samman med fontänen Canaletes vilken legat där sedan medeltiden – det nuvarande bygget daterar dock till 1888. Enligt traditionen ska den som druckit ur fontänen återvända till Barcelona.
Estudis har fått sitt namn efter Estudi General som var Barcelonas universitet från 1500-talet fram till att Filip V 1717 stängde det.IMG_6405 kopia
Sant Josep är mer känt som Rambla de les Flors (”Blomramblan”), eftersom Barcelonas blomsterhandlare står längs med den här sektionen av boulevarden. Sant Josep var ett karmeliterkloster som byggdes 1586 på platsen där dagens stora marknad ”La Boqueria” (officiellt Mercat de Sant Josep) ligger. La Boqueria-marknaden har å sin sida rötter till 1200-talet och från början placerad på en annan plats i grannskapet
Caputxins, även känt som centrala ramblan, har fått sitt namn efter närbelägna klostret Caputxins (1616) uppfört av Kapucinorden. Konventet brändes ner 1835, och sedan 1856 upptas denna plats ett stenkast från La Rambla av Plaça Reial. Vid Caputxins ligger även Barcelonas berömda operahus Gran Teatre del Liceu, i vardagslag benämnt Liceu.
IMG_6404 kopia
Santa Mònica är den sista sektionen av La Rambla närmast hamnen. Santa Mònica var ett kloster uppfört 1626 tillhörande Augustinerorden. Byggnaden, som förstördes 1937 under inbördeskriget, återuppbyggdes sedan och hyser idag ett kulturcentrum och ett konstgalleri.
Åt andra hållet, bortom Plaça de Catalunya, fortsätter Rambla de Catalunya. (Wikipedia)IMG_6406 kopia
I den sydöstra förlängningen av La Rambla finns La Rambla de Mar (havsramblan), invigd 1994 . Det är en strandpromenad, konstruerad som en vågformad pir rakt ut i vattnet.

IMG_6411 kopia

Port Vell bokstavligen i engelska ”Old Harbor”) är ett strandnära hamn i Barcelona och en del av hamnen i Barcelona . Den byggdes som en del av en stadsförnyelse program före OS i Barcelona 1992 . Före detta, var det ett slitet område av tomma lagerlokaler, järnväg gårdar och fabriker. 16 miljoner människor besöker komplexet varje år.
Det är nu en brännpunkt av attraktion staden och turist innehållande Magnum (en mall som innehåller butiker, en multiplex bio, barer och restauranger), IMAX Port Vell och Europas största akvarium med 8000 fisk och 11 hajar som finns i 22 bassänger fyllda med 6 miljoner liter (1,5 miljoner gallons) havsvatten. En gångväg, Rambla de Mar, ansluter La Rambla till Port Vell. Den innehåller en svängbro , så att fartyg att komma in och ut ur hamnen.

IMG_6412 kopia

IMG_6414 kopia

IMG_6415 kopia

Det är nu en brännpunkt av attraktion staden och turist innehållande Magnum (en mall som innehåller butiker, en multiplex bio, barer och restauranger), IMAX Port Vell och Europas största akvarium med 8000 fisk och 11 hajar som finns i 22 bassänger fyllda med 6 miljoner liter (1,5 miljoner gallons) havsvatten. En gångväg, Rambla de Mar, ansluter La Rambla till Port Vell. Den innehåller en svängbro , så att fartyg att komma in och ut ur hamnen.

IMG_6417 kopia

IMG_6418 kopiaLinbanan går upp till berget Montjuïc

IMG_6419 kopia

Småbåtshamnen

IMG_6420 kopia

Det kommer fler inlägg från Barcelona vid ett senare tillfälle för…..

I morgon åker vi vidare på semester till…….

Kram!

 

 

 

 

 

 

Annons
Detta inlägg publicerades i Barcelona, Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

24 kommentarer till 8/7-11/7 Semester

 1. Ama de casa skriver:

  Trevligt med ett Barcelonabesök! Särskilt när sönerna är där också 🙂

  Gilla

 2. A-C skriver:

  Tack för bilder o info. Trevligt besöka Barcelona, vi var där för 3 år sen. Ha en fortsatt trevlig semester! Kram från oss till er

  Gilla

 3. Ami skriver:

  Förstår att det var roligt att träffa sönerna!
  Ha en fortsatt trevlig semester!
  Kram

  Gilla

 4. ditteakker skriver:

  Vad trevligt med Barcelona och semester! Och kul att möta upp sönerna. Förstår att ni haft fina dagar och mysiga kvällar i härliga Barcelona.
  Tack för fina bilder och bra med lite repetitioner om staden. Man glömmer fort…
  Ha det fortsatt bra!
  Kram!

  Gilla

  • torrebloggen skriver:

   Ja det var trevligt i Barcelona! Det var ett tag sen sist vi såg killarna,så det var jättekul att ses igen! Finns ju så mycket fint att titta på! Kommer fler inlägg från stan!
   Tack detsamma!
   Kram!

   Gilla

 5. marga skriver:

  Tack för fina bilder och all info om Barcelona! Jag har inte varit där, men det känns nästan så nu! Har fått veta mycket inför ett eventuellt besök. Så mycket historia det finns överallt. Ha nu en fortsatt härlig semester på nästa ställe! Kram!

  Gilla

  • torrebloggen skriver:

   Hej Marga! Barcelona är verkligen värt ett besök! Det finns så oändligt mycket fint att titta på, trots att vi har varit här flera gånger. Det kommer mera inlägg lite senare.
   Kram!

   Gilla

 6. Karin skriver:

  Förstår ni haft underbara dagar i Barcelona. Härliga bilder och så mycket fin information.
  Ha nu en fortsatt fin resa med sönerna.
  Kram Karin o Stig

  Gilla

 7. Preciosa skriver:

  Hej pareja!
  Tack för bildkavalkaden! Kul att se los hijos!! Och Horst höll tungan rätt i mun 😀 Ha en bra fortsatt resa! Kramar från mig P ♥

  Gilla

  • torrebloggen skriver:

   Tack för det! Ja det var kul att se killarna igen, det var ju ett tag sen sist vi sågs!
   Vi har verkligen haft underbara dagar här i Barcelona och senare i Berlin!
   I morgon reser vi hem till Sverige igen.
   Vi ses och hörs!
   Kram!

   Gilla

 8. Ann-Kristin skriver:

  Hej!
  Äntligen efter 3 försök så kan jag skriva till Dig.
  Tack för all info och bilder.
  Kan kanske bli en tur till Barcelona framöver.
  Ha en fortsatt trevlig resa tillsammans med två av sönerna.
  Kram/A-K

  Gilla

  • torrebloggen skriver:

   Oj då, vad kul att det lyckades till slut!
   Tack det var så lite så! Mer kommer….
   Vi älskar den här stan, det finns så mycket att se och uppleva!
   Tack vi har haft en trevlig semester tillsammans med killarna!
   Kram!

   Gilla

 9. Christel skriver:

  Hej ….alltid kul att komma till Barcelona fast man har varit där många gånger! Så mycket att titta på. Åkte ni Vueling? Har dom fått rätt på problemen? Ha en fortsatt skön semester Blåsiga hälsningar

  Gilla

  • torrebloggen skriver:

   Hej… ja vi säger detsamma! Det finns hur mycket som helst att titta på!
   Ja vi åkte med Vueling till Barcelona från Alicante och vårt plan som vi skulle flyga i väg med var försenat, så vi fick vänta ca 20 min innan vi kunde flyga iväg. Sönerna flög med Vueling från Arlanda och flyget landade enligt tidtabellen. Så det funkade helt okej!
   Hälsningar från Berlin!
   Kram!

   Gilla

 10. Birgitta skriver:

  Ni verkar ha haft fina dagar i Barcelona. Roligt att läsa din blogg igen efter några dagars uppehåll ☺ Ha nu en fortsatt härlig semester tillsammans med grabbarna! Kram

  Gilla

  • torrebloggen skriver:

   Tack för det och det kommer mycket mera så småningom!
   Ja det var så kul att se killarna igen, det var ju ett tag sen sist vi sågs!
   Vi har verkligen haft fina dagar här i Barcelona och nu senare i Berlin!
   Kram tillbaka!

   Gilla

 11. Lena i Wales skriver:

  Tack för en förnämlig guidning i Barcelona! Mycket intressant och lärorik text och fina bilder.
  Barcelona har verkligen förändrats sedan jag var där sist. Vet inte hur mycket jag skulle känna igen mej idag!
  Ha en trevlig semester!

  Gilla

  • torrebloggen skriver:

   Hej Lena! Vad roligt att du gillade mitt inlägg!
   Barcelona är verkligen värt ett besök! Det finns så oändligt mycket fint att titta på, trots att vi har varit här flera gånger. Det kommer mera härliga inlägg från både Barcelona och Berlin lite senare, när jag kommit hem till Sverige.
   Trevlig helg!
   Kram!

   Gilla

 12. Fia skriver:

  Roligt att i bloggen få återse så många platser i Barcelona! Vi åkte alltid dit en eller ett par dagar när vi under 20 år campade vid Costa Brava! Nu var det flera år sedan så det var extra kul, och dessutom få litet historik uppdaterad, tack för det! Ha en fortsatt fin resa!
  Fia&Lasse

  Gilla

  • torrebloggen skriver:

   Vad kul att ni också har varit här många gånger!
   Det finns ju så mycket vackert att titta på i Barcelona!
   Kommer fler inlägg från Barcelona …..!
   Trevlig helg!
   Kram!
   //Carina & Horst

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s