6/1 Trettondagen Varför firar vi….

Hej!

Varför firar vi trettondagsafton och trettondagen

images-4

Om vi börjar med själva trettondagen så infaller den (vilket namnet avslöjar) på den trettonde dagen i juletid. Juldagen räknas som förstedag jul och annandagen firar vi ju fortfarande. Tredjedag och fjärdedag jul togs dock bort i och med kalenderreformen under Gustav III 1772. Trettondagen är alltså alltid 6 januari. Dagen före en helgdag kallas afton således är trettondagsafton den 5 januari.

images-3

Trettondagen är i någon mening äldre än själva julfirandet då dess föregångareepifania – firades i de österländska kyrkorna redan under de första århundradena efter Kristi födelse.

images

Epifania är alltså en av de allra äldsta kristna högtiderna och den firas fortfarande – främst inom olika ortodoxa kyrkor. När den katolska kyrkan valde att lägga firandet av Jesus födelse till den 25 december bytte också trettondagen karaktär inom den västliga kristenheten. Man valde att förlägga firandet av de österländska stjärntydarnas (populärt kallade ”de tre vise männen”) ankomst till den nyfödde Jesus. På norska och danska heter dagen följaktligen Helligtrekongersdag. (Högtider och traditioner)

reyes_zpsbbd22820

Berättelsen gestaltar de tre vise männen som ledda av Betlehems stjärna färdades till Jesusbarnets krubba. Enligt berättelsen frambar de guld, rökelse och myrra som gåvor.

images-5

I folkliga traditioner namngavs de tre vise männen som Kaspar, Melchior och Baltasar och sades representera Europa, Afrika och Asien. (Nordiska museumet)

magi

Trettondagen är i Sverige och i många andra kristna länder en helgdag och därmed är de flesta svenskar lediga. Dock är trettondagsafton (liksom julafton, nyårsafton, påskafton och midsommarafton för övrigt) inte en röd dag, men det i vissa kollektivavtal finns ändå reglerat en viss ledighet. De fyra nämnda aftnarna firas i betydligt större utsträckning än trettondagsafton som lite hamnar i skymundan vad gäller traditionsenligt firande. (Högtider och traditioner)

Trettonhelgen i Spanien

reyes-magos

Trettondagen, 6 januari.

images-6

El día de los Reyes magos som är det spanska namnet är allmän helgdag i hela den katolska världen och även i de flesta andra kristna länder. På morgonen får så äntligen barnen sina efterlängtade julklappar och dagen är sedan en stor familjedag.

images

Det är en tradition att de tre vise männen rider runt olika städer i Spanien hela dagen och delar ut gåvor till barn som ligger på sjukhus. En annan tradition är bakverket Roscón de Reyes, det är den traditionella frukosten denna dagen (men den äts ibland även på kvällen före).

roscon-de-reyes-300x225Roscon de Reyes

En annan sak som händer denna dagen är dragningen i lotteriet el Niño.

Namnet El Niño (barnet) syftar givetvis på Jesusbarnet. Man kan väl säga som så att julen i Spanien inleds den 22 december med världens största lotteri El Gordo och sen avslutas julen med det betydligt mindre lotteriet el Niño.

Påföljande dag den 7 januari är julen slut i Spanien. Någon tjugondedag Knut finns inte här, den firas dessvärre bara i Sverige, Finland och delar av Norge. Men Svenska föreningar och kyrkor brukar ofta ha tillställningar den dagen. (J. Erixon, Megafon)

15823217_1494633017233438_7259385393324675978_n

Ha en riktigt trevlig dag!

Kram!

 

 

 

 

Annons
Detta inlägg publicerades i Jul & Nyår, Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

17 kommentarer till 6/1 Trettondagen Varför firar vi….

 1. farfar hebbe skriver:

  Hej du,ja det blir mycket skidor idag,Hellner gjorde ett bra lopp,håller tummen hårt för Stina..Jag hade en strålande sol tidigare men nu har den gömt sig -11 just nu..Haé Kram.

  Gilla

  • torrebloggen skriver:

   Ja jag blev ”alldeles slut” av skidåkningen idag, hihi!
   I morgon blir det ju också skidor hela dagen!
   Solen var framme några timmar innan den gömde sig ibland molnen!
   Just nu är det -5,5!
   Ha en trevlig kväll!
   Kram!

   Gilla

 2. Ama de casa skriver:

  Inte sjutton hade vi några kungar på vår båt??? Attans också… Fast vi var glada ändå 🙂

  Ha en fin trettondag!
  Kram

  Gilla

 3. marga skriver:

  Roligt att få veta hur det går till i Spanien. De har det så mycket festligare med sina parader, kungar mm än vi här. Vi har ju ingenting. Får hitta på saker själva och det går bra det också, eller hur? Önskar er en trevlig trettondag! Kram!

  Gilla

 4. skåningen skriver:

  Jag har haft 2 fantastiska roliga dagar!
  Kram!

  Gillad av 1 person

 5. farfar hebbe skriver:

  Ja Grattis,du var tvärsnabb..Kommer fler framöver..Haé Kram.

  Gilla

 6. Preciosa skriver:

  Gokväll !!
  Roscón de Reyes ser alltid så god ut men är inte det…enl undertecknad 😀 Går an med grädde i annars är den ofta en supertorr vetebulle…Frukten ovanpå är besk…ska den väl vara antar jag.
  El Niño resulterade i 40E i dag…varför inte 4000E åtminstone. Eller hur ?
  Kram P ♥

  Gilla

  • torrebloggen skriver:

   Håller med dig om att bullen inte är speciellt god, inte heller frukten! Kan hända att den smakar bättre med lite grädde till.
   Men grattis till vinsten, alltid något! Ja de där nollorna ser man aldrig röken av……
   Kram!

   Gilla

 7. Stig skriver:

  Nu kan jag ”allt” om trettondagen. ”Stjärnan” dök också upp strax efter solnedgången. Vice männen kunde ju inte veta att det var planeten Venus. Trevlig helg!

  Gilla

 8. Irene Kårlin skriver:

  Hej, trevligt att läsa om Trettondagsfirandet i Spanien. Förra året var jag i Malaga och såg den stora paraden, jättekul att se, blev oxå bombaderad med hårda karameller som barnen plockade upp i sina bärkassar. Var i Ronda mellan jul och nyår 2016, åt då Roscón de Reyes, som de sålde i 4:e delar, och då med grädde, med kaffe till på Cafeteriorna.
  Hälsningar
  Irene Kårlin

  Gilla

  • torrebloggen skriver:

   Hej Irene!
   Vad glad jag blev att du gillade mitt inlägg! Tack för att du delade med dig av dina upplevelser när det gäller trettondags firandet i Malaga och Ronda. Jag har bara ätit Roscón de Reyes utan grädde och det var ingen hit. Men det smakar säkert mycket bättre med grädde till. Vad kul att du också bloggar!
   Hoppas att du tittar in igen….
   Ha det så bra!
   God fortsättning!
   Kram!
   //Carina

   Gilla

 9. Pingback: 6/1 Varför firar vi Trettondagen – helgdag 7/1 Söndag Bilträff ? | Torrebloggen

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s