14/2 Fettisdagen & Karnevalen 2018

Hej!

Igår var Mats, Marga, Birgitta, B-M, Göran och vi till Matboden och åt lunch

och så passade vi också på att fira Fettisdagen med en koppa kaffe och en varsin semla.

Fettisdagen,

även kallad semmeldagen, semlans dag och fastlagstisdagen är en av våra mest firade temadagar. Fettisdagen firas tisdagen efter fastlagssöndagen som är den dag som inleder fastlagen. Fastlagen är en kristen högtid som benämns de 3 dagarna som föregår fastan, fastan pågår sedan de 40 dagarna innan påsk. Fettisdagen blir då i sin tur efter fastlagssöndagen och blåmåndagen den sista dagen innan fastan som inleds på askondagen.

Idag firas dagen i nästan varje svenskt hem och i de flesta länderna i världen, där dagen har namn som Mardi Gras, Shrove Tuesday, Faschingsdienstag och Fastlagstisdag.

Semlan har sedan sitt intåg i de svenska hemmen på 1200-talet haft många namn, två av dessa är fettisdagsbulle eller fastlagsbulle men ett v de första namnen på en semla noterades i Sverige redan 1689, nämligen Hetvägg, ett namn som än idag är vanligt när semlan äts tillsammans med varm mjölk. Det ursprungliga sättet att servera semlor var just med mjölk, detta skedde innan grädden blev en del av semlan under modern tid, inte heller mandelmassan var en del av den ursprungliga semlan utan tillkom under 1800-talets mitt för att förenkla tillverkningen. Ursprungssemlan var en slät bulle som delades på mitten och gröptes ur, det urgröpta innehållet blandades med mandel, grädde och smör och petades sedan tillbaka i bullen. Semlor äts inte längre bara på fettisdagen utan börjar säljas redan vid trettondagen, på senare tid har många nya varianter av semlor dykt upp på marknaden, bland annat korvsemlan och semmelwrapen. (Temadagar)

I söndags var det dags för den årliga karnevalen här i stan……

Carneval 2018

Vilken härlig e.m det blev på Mullins i söndags, samtidigt med karnevalen så var det Gryt & Vinrundan i stan. Mullins hade två goda grytor som vi kunde välja på (oxsvans eller en böngryta). Vi var ett 30-tal citygrannar som träffades på Mullins, som hade dukat ett långbord åt oss utomhus.

Vi satt ju på första parkett, så vi kunde se precis allt som hände vid förberedelserna inför karnevalståget som skulle starta kl.16, men det drog ut på tiden som vanligt, så tåget kom väl i väg så småningom vid 17:30 tiden.

Vilka tjusiga tjejer! Har lånat detta fina foto av A.Q

Här hittade vi dom …..

små karnevalsdeltagarna

A-C & Krister hejade när dom gick förbi och sen försvann dom in mot stan.

Verkligen i sista minuten, kom alla dessa vackra plymer, bara 1,5 timme försent, men dom hann

Vilken härlig karnevals e.m det blev och dessutom får vi ju en chans till nu på ……

Lördag den 17/2

Kl.21:00 startar Karnevalståget från Mullins och parken Plaza de Maria Asunción,

sen går tåget längs med Ramón Gallud ända bort till calle Patricio Pérez (se kartan)

 

Ha en riktigt skön Alla hjärtans dag idag!

Kram!

Annons
Detta inlägg publicerades i Carnaval 2018, Okategoriserade, Restaurangbesök, Temadagar. Bokmärk permalänken.

6 kommentarer till 14/2 Fettisdagen & Karnevalen 2018

 1. A-C skriver:

  Mums, så gott med semla! Jag åt min första för i år på club Nordico idag. Den var supergod!!
  Kram /A-C

  Gilla

 2. torrebloggen skriver:

  Visst är det smarrigt med en semla till kaffet!
  Tack för tipset om att det finns semlor på club Nordico eller var det bara tillfälligt?
  Idag var vi till kyrkan och åt våfflor, lika gott det med!
  Vi hörs!
  Kram!
  //Carina

  Gilla

 3. Lena i Wales skriver:

  Intressant om semlor och karneval.
  I UK är det pancake day.
  Ha en bra dag!

  Gilla

  • torrebloggen skriver:

   Ja det är mycket på gång just nu. Så himla kul!
   Aha ni firar pannkakans dag då!
   Kollade in TEMA-dagar:
   !Internationella pannkaksdagen och fettisdagen firas samma dag. Pannkaksdagen kommer från början ifrån England, där man istället för semlor äter just pannkakor. Av denna anledning har de infört Internationella pannkaksdagen på samma dag som fettisdagen infaller.

   I England arrangeras under dagen många olika pannkakslopp dagen till ära. Det går ut på att man med en stekpanna i handen innehållande en pannkaka skall springa ett lopp där man som deltagare under loppets gång skall vända pannkakan i luften vid minst tre tillfällen. Har ni också pannkakslopp i Wales?
   Trevlig helg!
   Kram!

   Gilla

 4. marga skriver:

  Jag tänkte verkligen inte på vad jag åt. Både på fiskgratängen och semlan! Blev urmätt! Skulle kanske ha tänkt! Haha! Men gott och trevligt var det! Kram!

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s