9/5 Onsdag

Hej!

Igår fyllde världens äldsta bloggare 106 år !!!

Allas

Stort grattis på 106-årsdagen Dagny! 💐💐

Här kan du se olika typer av fordon, som ni ser så är cykeln bland dem, därför enligt det spanska trafiklagarna, anses cykeln vara ett fordon som innebär att förarna måste respektera reglerna precis som resten av trafikanterna. (N332)

Att cykla i Spanien

Cyklister är en sårbar grupp och löper störst risk på landsvägar när frustrerade bilförare kör om på olämpliga ställen och på fel sätt.

Cykling har blivit allt populärare i Spanien, för ett tiotal år sedan så var de enda cyklisterna man såg på vägarna tävlingscyklister som var ute och tränade. Så är det definitivt inte längre utan numera används cykeln både för motion och för att förflytta sig från punkt A till punkt B.

”En cykel är inte en leksak, det är ett fordon som kan uppnå avsevärda hastigheter. Vissa människor ger sig ut på vägarna utan att vara medvetna och sina egna rättigheter och skyldigheter” säger José Almagro, generalsekreterare på Madrids cykelfederation.

Flera webbsidor, till exempel de från RACE eller DGT har tips om cykelsäkerhet. Den viktigaste regeln enligt spansk lag är att alltid använda hjälm utanför städerna. Personer som är 16 år eller under måste dock alltid ha hjälm, både i stad och på landsvägen. Det finns några få undantag från hjälmlagen: Vid stark hetta, i kraftiga uppförsbackar och för professionella cyklister. Brott mot hjälmlagen ger 200 € i böter, föräldrar blir betalningsskyldiga för sina barn.

Ytterligare några regler som cyklister skall känna till (OBS! blogginlägg är från 22/9-2016)
Reflekterande kläder och lyse måste alltid användas när omständigheterna kräver det (när det är mörkt, dålig sikt eller i tunnlar), motsvarande när bilister måste tända ljuset. Böterna är 200 €.
Avsaknad av ringklocka – 80 €    (priserna är från 2016)
Dåliga eller inga bromsar – 80 € 
Passagerare på cykeln – 80 € 
Inte stanna vid rött trafikljus – 200 € 
Underlåta att lämna företräde i korsning – 200 €
Cykla under inflytande av alkohol – 500 € 

Det finns många fler lagar som berör cyklister, detta är bara ett utdrag. En cykel räknas som ett fordon och har att följa alla de reglerna som alla andra fordon har att följa. Därför är det lika förbjudet att cykla på ett övergångsställe som det är att köra en bil där. Hoppar däremot cyklisten av sin cykel och leder den då är det reglerna för fotgängare som gäller.

Ett par fördelar har cyklisterna i Spanien gentemot de flesta andra länder, det är tillåtet att cykla i bredd. Men bara så länge som de håller så långt till höger som möjligt och bara om det är bra sikt och det inte är tät trafik.

Dessutom har cyklister i grupp företräde i korsningar och rondeller när den första cyklisten i gruppen redan har kommit ut i trafikplatsen. Men denna regeln är uppenbarligen problematisk när det gäller mycket stora grupper, frustrerade bilförare har förlorat tålamodet och det har då hänt olyckor.

Vad gäller att cykla på trottoarer eller gågator, så är det generellt förbjudet. Men många kommuner tillåter det i de lokala reglerna, oftast med en föreskrift om minibredd på trottoaren för att det skall vara tillåtet. Och i princip alltid med hastighetsbegränsning till gångfart (Malaga har skrivit ut många fartböter till cyklister).

N332 foto från 9/5-2018

Vad bilister har att tänka på
När man skall köra om en cyklist eller en grupp av cyklister så skall det vara ett minimiavstånd på 1,5 meter till cyklisterna. Det är tillåtet vid omkörning av tvåhjuligt fordon att överskrida heldragen linje, om det kan göras utan fara.

Källor: El Pais, N332, bikehub, cycle chat och Camino Cyklist. (av Jonny Erixson, Megafon) Blogginlägg 22/9 – 2016

Snart är det dags för Feria de Sevillanas 2018 nere i hamnen.

ROCK against CANCER 2018 vid Eras de la Sal den 16/6.

Härligt med lite gofika idag, sol & +23 grader i skuggan!

Ha det så bra!

Kram!

Annonser
Det här inlägget postades i Cykel, Feria de Mayo, Info om Torrevieja, Konserter, Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

14 kommentarer till 9/5 Onsdag

 1. farfar hebbe skriver:

  Mors,ja vi har mysiga dagar,,ja Transformers var precis vad sonen sa.Fast dessa är tvärt om,dom är förvandlade till sådana av skrotdelar från olika fordon,dom är fint gjorda,men inte särskilt vackra..Haé Kram.

  Gilla

 2. skåningen skriver:

  Jag tror att hon kommer att tycka om tavlan!
  Ha en bra dag !
  Kram!

  Gilla

 3. marga skriver:

  Hon är verkligen ett fenomen, Dagny! Hur iall sin dar kan hon vara så pigg och också i huvuder? Gäller att inte gamla till sig, som hon säger. Lär inte lyckas för mig! Men klart hon har goda gener o har fått vara frisk. En sån härlig människa! Vackert collage av fina blommor o nån människa hade också smugit sig in! Kram!

  Gilla

  • torrebloggen skriver:

   Ja verkligen, hel fantastiskt att vara så pigg och inte ha några inga krämpor när man är 106 år. Nej inte för mig heller! Men jag är glad ändå! Tack collaget blev bra, speciellt med personen som hade smugit sig in. Härligt väder idag med! Vi var till Marcus och barnbarnen och där satt vi ute på gården och fikade i solen.
   Trevlig kväll!
   Kram!

   Gilla

 4. Jeanette skriver:

  Vilka härliga foton på blommande träd och buskar… Men en utav dom sticker verkligen ut😀

  Gilla

 5. Agneta K skriver:

  Hej!
  Vilken fantastisk kvinna Dagny är! Så pigg och alert. Det är få förunnat att bli 106 år.
  Härligt väder ni har. Mysigt att gå ut och fika 🙂
  Ha det så gott!
  Kram

  Gilla

  • torrebloggen skriver:

   Ja hon är verkligen helt fantastisk! Inga krämpor och full aktivitet. Häftigt att ha levt i så många år, tänk vad mycket hon har fått uppleva under sina 106 år.
   Toppenväder här hemma! Såg att vi kommer att ha +25 grader (skuggan) ända fram till mitten av nästa vecka.
   Det var tydligen väldigt många som kände av jordskalvet för en stund nere i Torre, 3,4 på Richterskalan. Ha det så bra!
   Trevlig helg!
   Kram!

   Gilla

 6. UlfoChristine skriver:

  Hej
  Bra skrivet om cyklarna…Tänkte bara meddela att den ”Svenska” cykel rabatten på elcyklar även gäller om man köper sin cykel i Spanien…25% tillbaka.
  Hälsningar från ett sommarvarmt Värmland..

  Gilla

  • torrebloggen skriver:

   Hej där!
   Tack, ja det är nog många som inte vet att cykeln faktiskt räknas som ett fordon.
   Tack själv för infot om elcyklarna!
   Kan ju vara bra att veta om man funderar på att köpa en elcykel nere i Spanien.
   Härligt att ni också har det varmt och skönt i Värmland!

   Gilla

 7. Lena i Wales skriver:

  Inte dåligt att vara väldens äldsta bloggerska. En eloge till henne!
  Jag har också märkt att de blivit alltfler cyklister i Spanien. Det har ju alltid funnits tävlingscyklister, men fler och fler vanliga cyklister ser man. Många är ickespanjorer hos oss.
  Njut av det härliga vädret!

  Gilla

  • torrebloggen skriver:

   Ja verkligen, en stor eloge till henne! Det är ju helt fantastiskt att vara så pigg och inte ha några inga krämpor när man är 106 år.
   Man ser ju både många tävlingscyklister ute på vägarna och sen har det ju blivit fler och fler vanliga ”cyklister” som cyklar på gatorna inne i stan, på strandpromenaden (trots att det är förbjudet) och på vägarna runt omkring stan.
   Här har vi faktiskt rena rama Spanienvärmen, runt +25 – 26 grader om dagarna.
   Ha det bra du med!
   Kram!

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s