Torsdagen den 29 oktober…..

Hej!

Igår var vi till Masamigos kontor för att anmäla oss till tematräffen om skatter och regler den 5/11 med Björn Sandström, vår Svenska honorärkonsul i Torrevieja. Men tyvärr var det fullbokat, så vi blev uppsatta på reservlistan. Synd, det hade varit väldigt intressant.

IMG_0405På e.m var vi med Karin & Stig till Ali på BarCelona och fikade. Det var så skönt att sitta där. Sen var vi till Chinon en trappa upp på Habanerasgatan. Köpte ett par vita ”fuskcrocs” som var riktigt sköna på.

**********************************************************************************

Otäckt! Nästan träffad av en nedfallande palm.

Fotgängare på Plaza de la Constitutión i centrala Torrevieja var nära att bli träffade för några dagar sen av en palm som plötsligt kollapsade.

Palmen visade sig vara infekterad av den Röda Palmviveln, ”Picudo Rojo”, som fick till resultat att palmen bröts av och hela kronan föll i marken strax intill en förbipasserande person. Palmer över hela Spanien är hotade och ofta under behandling mot Palmviveln.

Polisen spärrade av grönområdet strax efter incidenten hade skett. Flera palmer i området är tydligt infekterade av Palmviveln och har börjat att tappa blad. Dessa palmer har periodvis blivit behandlade mot insekten, men uppenbarligen utan framgång.                  Skriven av Jonny Erixon, Megafon

Röd Palmvivel

palmvivel-226x300

Foto: Didier Descouens – Wikipedia

Fakta
Palmviveln som på spanska heter Picudo Rojo och vars latinska namn är Rhynchophorus ferrugineus, kom som en objuden gäst med en transport av palmer från Egypten 1993 och den har sedan dess etablerat sig i Spanien och många andra europeiska länder. Skalbaggen har inga naturliga fiender i Spanien.

Ett antal åtgärder har inletts för att skydda träd i både i kommunala parker och i privata trädgårdar i Spanien. En infekterad palm blir uppäten inifrån och dör förr eller senare av infektionen, det kan ta 6 månader eller mer från infektionen tills det att palmen dör.

Palmviveln angriper 19 olika sorters palmer så det finns resistenta arter, dessvärre så är det de vackraste palmsorterna som angrips. (Megafon)

L3Rvb2xzL3Bob3RvYWxidW1fdmlldy9jdXN0b21lci9pbWcvNzUxNC9tZWRpdW0xLzc1MTQ3MS5qcGcvQ3JvcC8_eD0wJnk9MCZ3aWR0aD01NjcmaGVpZ2h0PTM1MA

Flere palmer infisert av rødbiller i Torrevieja sentrum
Området er derfor fortsatt sperret av.

Vikingposten:
Härom dagen falt deler en palme ned bare noen meter fra forbipasserende på plaza de la Constitución i sentrum av Torrevieja. Av sikkerhetsmessige årsaker ble området stengt klokken 19.30. Årsaken til at deler av den tunge palmekronen falt ned var fordi den var infisert av rødbiller.

Kommunen har nå funnet ytterligere to infiserte palmer. Inntill kommunen beslutter om de skal felle de to 70 års gamle palmene som er av stor miljø- og symbolsk verdi vil området fremdeles være avsperret. Palmene kjennertegner en av de vikigste offentlige plassene i sentrum av Torrevieja som har vært uforandret i flere tiår.

Kommunen er bekymret over at billen nå har angrepet flere palmer i sentrum etter ti år med forebyggende arbeid og er spent på om det vil forekomme flere tilfeller i månedene fremover.

Når først rødbillen har funnet bosted i palmen finnes det ingen effektiv behandling.

*********************************************************************************

12065791_912285802152622_4543326087633671485_n

Kram!

Annons
Detta inlägg publicerades i Info om Torrevieja, Okategoriserade, Restaurangbesök. Bokmärk permalänken.

10 kommentarer till Torsdagen den 29 oktober…..

 1. Ditte skriver:

  Bar Celona är alltid trevligt! Var länge sedan vi var där nu. Finns ju så många favoriter i stan…
  Läste om ”Skatteträffen” och visst kunde det vara intressant att lyssna på. Förstår at många var intresserade, men hoppas att det kanske blir ytterligare en sammankomst.
  Ja, dessa palmvirvlar kan verkligen ställa til det. Har inte sett palmer i Asien angripas av dem så kanske är är det bättre levnadsvillkor för den här.
  Vill till att se upp för palmer som ser tufsiga ut.
  Trevlig torsdag önskar vi.
  kram!

  Gilla

  • torrebloggen skriver:

   Ja det var riktigt mysigt att sitta där och fika hos Ali igår. Vädret var ju kanon, lagom varmt och skönt. Otäckt med dessa palmvivlar och vilken tur personen hade som inte fick palmen över sig. Det hade kunnat sluta riktigt illa.
   Förra hösten var vi och lyssnade på Björn när han pratade om skatteregler och nya arvslagen. så det var synd att det var fullbokat.
   Kram!

   Gilla

 2. Ami skriver:

  Ett besök hos Ali är alltid trevligt 🙂
  Men vad otäckt med palmen som trillade…..
  Kram

  Gilla

 3. Ann-Kristin skriver:

  Så synd att det var fullbokat på skatteträffen, men det blir kanske fler tillfällen.
  Mysigt att gå till Ali och fika.
  Kram/A-K

  Gilla

 4. torrebloggen skriver:

  Ja det var synd! Men det blir nog säkert fler tillfällen. Var förra hösten och lyssande på Björn och då tog han upp lite skatteregler och arvsregler och det var väldigt intressant.
  Ja det är riktigt mysigt att fika hos Ali.
  Kram!

  Gilla

 5. Preciosa skriver:

  Hej Carina!
  Skatte- och arvsregler kan ni fråga mig om annars 😀 Skojar bara…
  Vi var också till Ali i dag, Var ett bra tag sen.
  Palmerna ja…så trist att det inte går att göra nåt mer…tror att det varit lite för slött
  på den punkten faktiskt 😦
  Kram P ♥

  Gilla

  • torrebloggen skriver:

   Ja det var synd att det var fullsatt, han skulle ju ta upp lite om skattefrågor osv.. Förra hösten var vi också och lyssnade på Björn när han pratade om skatteregler och nya arvslagen, mkt intressant.
   Ja det var ett bra tag sen vi också var till Ali och fikade, så det var riktigt mysigt att vara där igår. Otäckt med dessa palmvivlar som verkar härja fritt i stan.
   Kram!

   Gilla

 6. Ama de casa skriver:

  Nu blev jag sugen på korv med mos… Himla gott där hos Ali 🙂

  Läskigt med palmer som ramlar ihop. Otäckt litet odjur det där. Fast så himla små är dom ju inte heller. Hade en sån på bilen en gång, utan att veta att det var en sån där. Hade jag vetat det hade jag sett till att den blev överkörd…

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s