25/7 Tisdag Vilket härligt väder….Botaniska, Sigtuna, Tant Brun

Hej!

Vilket härligt väder vi har här hemma just nu, sol och +24 grader!

Så i lördags var vi till Botaniska trädgården och satte oss i solen och fikade, helt underbart!

Botaniska trädgården i Uppsala är Sveriges äldsta botaniska trädgård.

Trädgården anlades som slottsträdgård av Olof Rudbeck den äldre 1664 och stod färdig några år senare. Den ersatte då den äldre slottsträdgård öster om slottet, där kvartersnamnen Fågelsången och Trädgården påminner om slottsträdgårdens äldre plats. Uppsala universitet fick barockträdgården i gåva år 1787 av Gustav III. I samband med detta drogs Stockholmsvägen fram mellan slottet och trädgården och avskiljde därmed slottets terrasser från den övriga trädgården

I 350 år har den kombinerat botanik och hortikultur. Den kallas i dagligt tal ”Botan” (med betoning på sista stavelsen). I fonden på den äldsta delen av trädgården, som tidigare var slottsträdgård, ligger orangeriet Linneanum, ritat av Olof Tempelman och Louis Jean Desprez. Framför Linneanum finns en av världens äldsta bevarade trädgårdar planerad i barockstil av Carl Hårleman. Denna trädgård bevarades eftersom Gustav III i sin donation begärde att utsikten från slottet inte skulle försämras. (Wikipedia)

Vi valde att gå till ”Botans” nyare del av parken som ligger på andra sidan Norbyvägen, som leder mot Eriksberg och Norby, där Tropiska växthuset ligger

I söndags åkte vi till Sigtuna……

och strosade omkring i den folktomma gamla historiska stadskärnan

(men kl.12:00 öppnade butikerna och då var det helt plötsligt fullt med folk överallt)

Om Tant Bruns Kaffestuga

Den gammaldags stadsegendom som ligger i hörnet av Stora Gatan och Laurentii gränd består av flera hus kring en gård, som man fordom kom in till genom en övertäckt inkörsport från gatan.
Det hus mot gränden som idag är Tant Bruns Kaffestuga är det äldsta, kanske det äldsta i hela Sigtuna Stad. Vid en reparation 1968-69 fann man i trossbotten ovan takbjälkarna rester av näver och jord, vilket tyder på att huset är mycket gammalt. En privatman från trakten, baron Gustav von Paykull på säteri Vallox Säby, köpte fastigheten i slutet på 1960-talet för att restaurera den och deltog själv i arbetena. Han håller före att ”kaffestugan” är från 1600-talets slut. Idag är Tant Bruns Kaffestuga ett av Sveriges äldsta café. Välkomna till oss i en unik miljö och med bordservering på klassiskt vis. (hemsidan)

Tant Grön, tant Brun och tant Gredelin är figurer i sagoböcker av Elsa Beskow, som publicerades under perioden 1918 till 1947. Förutom tanterna finns Farbror Blå, barnen Petter och Lotta samt pudeln Prick och katten Esmeralda.

När Elsa Beskow var femton år dog fadern och familjen flyttade till mostrarna på Storgatan 18 i Stockholm. Förebilderna till figurerna var Elsa Beskows mostrar och morbror som var ogifta och bodde tillsammans i Trosa
De tre tanterna tros representera tre olika kvinnotyper: den manhaftiga, den moderliga och husliga samt den ”förnämt sjåpiga”. Tant Grön (Jeanette) – som sköter trädgården – är den manhaftiga, tant Brun (Marie-Louise) – som står i köket – är den moderliga och husliga och tant Gredelin (Agate-Julie) – som mest sitter i salongen och broderar – är den ”förnämt sjåpiga”.Berättelserna utspelar sig i en småstad på 1840-talet och tanterna bär tidstypiska kläder som krinolin och bahytt.
Boken Tant Grön, tant Brun och tant Gredelin filmatiserades 1947 av Rune Lindström. Den var Sveriges första film i Technicolor och var Sveriges bidrag i Children’s Film Festival i Bath. Även 1968–1970 filmades sagorna, i regi av Mille Schmidt, som Farbror Blås nya båt, Petters och Lottas jul, Tant Bruns födelsedag, Tant Grön, tant Brun och tant Gredelin och Petter och Lotta på nya äventyr. (Wikipedia)

Fast vi har varit här flera gånger…..

så är det lika trevligt och mysigt varje gång

att sitta ute i deras härliga trädgård och fika

Vi fikade och passade på att gratta..

Horst syster som precis hade fyllt år

Grattis!

Det fanns så vackra blommor i Tant Bruns trädgård!

 (men jösses så gott det hade varit med lite röda vinbär)

Tack alla för en jättetrevlig e.m!

Ha det så skönt!

Kram!

 

 

Annons
Detta inlägg publicerades i Bilder från Sverige, Okategoriserade, Restaurangbesök. Bokmärk permalänken.

14 kommentarer till 25/7 Tisdag Vilket härligt väder….Botaniska, Sigtuna, Tant Brun

 1. farfar hebbe skriver:

  Ja det smakade riktigt bra,med färdigmarinerat..Sigtuna en härlig sommarstad,har inte varit där sedan 1962..Tror säkert din dag var jättebra..Haé Kram.

  Gilla

  • torrebloggen skriver:

   Ja det såg verkligen gott ut!
   Det blev en lyckad dag i Sigtuna. Om du tittar på bildcollaget från Sigtuna, så kan du se en bild på ett torg högst upp i mitten. Tror att det var där du var 1962 med din pappa!
   Ha en trevlig kväll!
   Kram!

   Gilla

 2. Preciosa skriver:

  Hej!
  Vilka fina bilder. Sverige när det är som vackrast med alla blommor! Nyfiken på vilka som var med 🙂 Syster och sen då?
  Kram P ♥

  Gilla

  • torrebloggen skriver:

   Tack! Ja det är otroligt vackert här hemma nu! På sista bilden är det systerns son som står bredvid henne och hennes dotter med man står på andra sidan. Parasollbilden: där sitter H. bredvid sin yngsta bror och sen sitter vår äldsta son, dessutom är systerns två barnbarn med vid bordet.
   Ha det så bra! Vi hörs!
   Kram!

   Gilla

 3. Ditte skriver:

  Botaniska är så vacker och alltid värd ett besök. Och i Sigtiúna , där vi ofta är eftersom vi har vänne rsom bor där, så är Tant brun alltid självskrivet och har varit så i många år. Vår ena dotter gick ju på HUM i Sigytuna och även då blev det många bsök både i Sigtuna och på Tant Brun. Mysiga miljöer.
  Förstår att ni hade en fin dag i Sigtuna. Kan även rekommendera Stadshotellet för bra lunch.
  Önskar er fortsatt fina sommardagar.
  Kram!

  Gilla

  • torrebloggen skriver:

   Ja det är vackert i Botaniska! Det var så mycket turister som var där samtidigt som oss.
   Sigtuna är verkligen värt ett besök, för det är så mysigt att strosa omkring där i gamla stan och ner till vattnet. Sen brukar vi titta in och fika hos Tant Brun. Ja vi hade en jättetrevlig dag i Sigtuna och fint sommarväder hade vi också.
   Tack för tipset om Stadshotellet, det ska jag komma ihåg till gång vi kommer dit.
   Tack detsamma!
   Kram!

   Gilla

 4. skåningen skriver:

  Så härligt du har haft det.Jag hoppas på sol imorgon1
  Kram!

  Gilla

 5. Karin skriver:

  Härliga bilder! Vi var till Sigtuna förra veckan, promenerade och åt sedan en god lunch. Det är ju så mysigt där. På vägen tillbaka tog vi vägen via Munkholmen. Så fint!
  Kram

  Gilla

 6. torrebloggen skriver:

  Tack, ja det är verkligen mysigt i Sigtuna. Härligt med en sväng förbi Munkholmen. (menar du naturområdet som ligger bredvid Sigtuna)
  Vi hörs och ses!
  Kram!

  Gilla

 7. skåningen skriver:

  Solen har kämpat hårt här . Har fått upp det till 25.1 +.
  Ha en bra dag! Kram!

  Gilla

 8. marga skriver:

  Sigtuna är bra mysigt! Dit kan man åka hur många gånger som helst. Jag har varit där med Lotta o fikat på Tant Bruns kaffestuga. Roligt med de tre kvinnokaraktärerna! Tant Grön har jag ingen som helst likhet med, knappast tant Brun heller (möjligen lite moderlighet) ,men jag gör mig kanske bäst som tant Gredelin. Gillade verkligen att sitta o brodera så länge jag kunde. Fast ”förnämt sjåpiga” stämmer inte. Men jag älskade böckerna som barn. Pudeln Prick var en favorit. Farbror Blås käpp minns jag väl; måtte ha gjort intryck på mig. Fin dag idag, åtminstone än så länge! Kram!

  Gilla

  • torrebloggen skriver:

   Ja till mysiga Sigtuna kan man åka många gånger till! Vi brukar ofta stanna till och fika vid Tant Bruns kaffestuga. Nja jag tycker inte riktigt någon av kvinnokaraktärerna passar in så bra på mig hi hi. Ja hur många gånger har man inte hört och läst dessa böcker när man var liten, sen läste man ju böckerna för barnen flera gånger när dom var små. Farbror Blå och hans käpp var det nog många som var lite skraja för.
   Idag blev det ju en fin svensk sommardag, ca +24-25 grader.
   Kram!

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s